The Gilda Story

Kära studenter

1993 grundade jag Gilda Skolan i Göteborg. Det gav mig en fantastisk möjlighet att kunna vidareutveckla min kunskap inom skönhetsvård med målet att utbilda Sveriges bästa hud- och spaterapeuter. Jag känner en oerhörd glädje över de drygt 1500 studenter som har valt att utbilda sig på just Gilda Skolan. Vidare känner jag mig stolt över de studenter som representerar skolan ute i världen med all sin skicklighet i vårt yrke.gildafoto

Gilda Skolan är en produkt av målmedvetet arbete nära kopplat till Gilda Story och står för modern utveckling av kunskap i hudvård och spa. Med åren har det gett en möjlighet att även starta utbildning i Stockholm och Malmö. All framgång har gjort det möjligt för skolan att stå sig stark i över 25 år på en konkurrenskraftig marknad. Gilda Skolan har utvecklats till ett begrepp inom skönhetsutbildning och våra studenter är idag mycket eftertraktade på arbetsmarknaden.

Gilda Liljeblad Koornstra, grundare av Gilda Skolan

70-talet

Sedan Gilda Liljeblad Koornstra var liten har hennes livskall varit att ta hand om människor. Från början var tanken att hon skulle bli läkare, men i början av 70-talet, när skönhet och glamour inte alls var på tapeten, valde hon sin egen väg. Hon åkte till Wien där hon utbildade sig till hudterapeut och skaffade sig internationella kontakter. Krävande heltidsutbildning genomfördes under ledning av läkarparet Herr och Fru Dr. Harrar. Under hela den tiden var fokus på att ta hand om andra och få dem att må bättre. Väl hemkommen från Wien, som utbildad hudterapeut med unik internationell examen, startade Gilda din första salong i Helsingborg. Hon arbetade även på salonger i Berlin och Bremen.

”Att alltid förbereda mig väl inför varje studie- och arbetsdag har varit viktigt för mig. Detta organiserade och strukturerade arbetssätt utvecklade jag redan i unga år när jag jobbade med mina föräldrar på deras hotell och restaurang.” Gilda Liljeblad Koornstra.

80-talet

Under denna period startade Gilda flera egna verksamheter. Bl.a. Salong Gripsholm på hotell Park Aveny i Göteborg, som snabbt blev ett framgångsrikt koncept som präglades av nytänkande och internationell touch. Som mest hade salongen tolv medarbetare och Gilda blev ett välkänt namn i branschen. Vid denna tid började hon även att utveckla en helt egen hudvårdsserie. Hon blev dessutom medlem i styrelsen för SHR (Sveriges hudterapeuters riksorganisation).

”Min första salong öppnade jag när jag var nitton och efter två år var den fullbokad. Sedan dess har detta alltid varit fallet. Jag har i grunden varit mycket seriös och dedikerad mitt arbete. En annan sak är kundens uppmärksamhet. Jag har varit genuint intresserad av mina kunder, inte bara deras hudvillkor, utan också av saker som var viktiga för dem och deras familjeliv. Detta, i kombination med en mycket bra utbildning, är anledningen till min framgång.” Gilda Liljeblad Koornstra.

90-talet

Som väletablerad i branschen och med välfylld salong borde Gilda känna sig nöjd och slå sig till ro. Men det fanns fler drömmar att uppfylla – en av dem var att starta egen skola, med möjlighet att förmedla all den kunskap hon fått genom sin internationella utbildning. År 1993 startade hon Gilda Skolan i Göteborg med målet att utbilda Sveriges bästa hud- och spaterapeuter. Hon fick arbeta hårt för att få igång verksamheten.

Efter fyra år av hårt arbete blev Gilda Skolan i Göteborg riktigt framgångsrik och hon kunde anställa mer personal. Gilda fick mer tid över för organisation och hon kunde förbättra skolans program och struktur till en högre professionell nivå. Gilda blev välkänd i Göteborg och hennes professionella och strukturerade sätt att utbilda var en garanti för framgång.

”Eftersom jag är utbildad i Wien, hade jag en särskild förutsättning och inställning till yrket. Därför ville jag förmedla mina kunskaper och färdigheter på hemmaplan.” Gilda Liljeblad Koornstra.

För att kunna utbilda Sveriges bästa hudterapeuter var kvalitet i utbildningen ett av ledorden. Gilda Skolan stod redan från starten för modern utveckling av hudvård och spa och uppfyller sedan många år kraven för både SHR (Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation) och CIDESCO (Comité International D’Éstetique Et De Cosmétologie). SHR är en sammanslutning av auktoriserade hudterapeuter i Sverige och har till uppgift att höja och vidmakthålla kompetensen och kvalitetsnivån inom hudterapeutyrket. CIDESCO är den internationella motsvarigheten. Att utbilda sig på en skola som uppfyller dessa krav är viktigt då det idag finns ett problem med många korta hudvårdsutbildningar som på bara några veckor utbildar folk. Då är det lätt att kunderna sedan blir felbehandlade. Går man däremot en SHR-utbildning vet man att man får en kvalificerad och gedigen utbildning och att man är väl förberedd att ta sig an kunder när examen väl är avslutad.

”Utbildningen har sedan starten varit mycket framgångsrik. Det att jag redan var välkänd i Göteborg, tillsammans med ett professionellt och strukturerat sätt att utbilda, var en garanti för framgång. Dessutom har jag alltid utvecklat mig själv genom att gå vidareutbildningar inom yrket under åren, och varit snabb på att ta till mig och överföra nya kunskaper och tekniker till studenterna på ett konstruktivt och positivt sätt.” Gilda Liljeblad Koornstra.

00-talet

Gilda Skolans framgång ger möjlighet att starta egna skolor även i Stockholm och Malmö. Stor satsning görs på att hitta rätt personal, som kan förvalta skolans grundtankar. Gildas hudvårdsprodukter utvecklats till en heltäckande, professionell serie och säljs framgångsrikt på samtliga skolor och hos återförsäljare. Gilda Skolan blir ett begrepp inom skönhetsutbildning och studenterna blir mycket eftertraktade på arbetsmarknaden. Hela 94% får jobb direkt efter fullgjord skoltid. Utbildningen karaktäriseras av hög kvalitet, högt tempo och komplett studieplan där allt ingår, både teori och praktik. Studenterna är väl förberedda på vad som väntar i arbetslivet efter examen.

”Allt jag gjorde, tyckte jag om att göra. Utforska nya saker gjorde mig nyfiken och gav mig energi. Jag funderade alltid på nya idéer och utvecklade bättre sätt att arbeta och jag anställde folk som kunde hjälpa mig att förverkliga mina idéer.” Gilda Liljeblad Koornstra.

10/20-talet

En utbildning i världsklass! Verksamheten fortgår med utbildningar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Gilda blir även invald som hedersmedlem i SHR (Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation). Som bevis på att Gilda Skolan håller högsta kvalitet och befäster sin roll som ledande inom hud- och spaterapeututbildning är följande framgångsrika studenter:

2023 – Disa Lynard, utmärkelsen ”Medallion For Excellence” i hudvårds-EM
2022 – Disa Lynard, svensk mästare i hudvårds-SM
2019 – Emmie Lindblad, vinnare av två utmärkelser i hudvårds-VM
2019 – Amanda Skoog blir svensk mästare i manikyr-SM
2018 – Louise Olsson blir svensk mästare i hudvårds-SM
2016 – Lovisa Petri blir guldmedaljör i hudvårds-EM
2016 – Beatrice Ejdemyr blir svensk mästare i hudvårds-SM
2015 – Emmastina Dannered blir bronsmedaljör i hudvårds-VM
2014 – Emmastina Dannered blir svensk mästare i hudvårds-SM
2013 – Lovisa Petri blir bronsmedaljör i hudvårds-VM
2012 – Lovisa Petri blir svensk mästare i hudvårds-SM

”Det är för mig en oerhörd glädje att drygt 1500 studenter har valt att utbilda sig på just Gilda Skolan. Vidare känner jag mig stolt över de studenter som idag representerar skolan i Sverige och ute i världen med all sin skicklighet inom yrket.” Gilda Liljeblad Koornstra.

Gilda Liljeblad är idag en av Sveriges mest framgångsrika hudterapeuter och är fortfarande i högsta grad involverad i skolans verksamhet och utveckling.

Gilda Skolan uppfyller kraven för SHR och CIDESCO.